Ехокардиографија је преглед познатији као Ултразвучни преглед срца.
То је високспецијализована дијагностичка метода у оквиру кардиологије, којом се применом ултразвука визуализује (постају видљиви и доступни описивању и тумачењу) срчани мишић (миокард) са валвуларним апаратом (четири срчана залистка), као и велики крвни судови који усмеравају ток крви у и изван срца. На овај начин могуће је описати промене у димензијама срчаних шупљина и великих крвних судова, као и постојање зона слабије исхрањености срчаног мишића (хипокинеза) или ожиљака као последице предходних инфаркта миокарда. 

Ехокардиографија је неинвазивна, безболна процедура снимања срца, а сам преглед не захтева посебне припреме. Како ултарзвучни таласи немају штетних дејстава, ехокардиографија се може примењивати од најраније животне доби (или од фетуса у мајчином стомаку), до дубоке старости.

Препознавање зона хипокинезије представља директну индикацију за упућивање пацијента на коронарографију. Коронарографија је инвазивна дијагностика. Решавање постојећих сужења на крвним судовима који исхрањују срчани мишић (коронарни крвни судови) је могуће извести путем балон дилатације, стављањем стентова или бајпас хирургијом.

Ехокардиографијом се успешно препознаје и евентуално пропуштање срчаних залистка(инсуфицијенција) или њихово неадекватно отварање услед сужења (стеноза), као и постојање урођених дефеката на структурума срца (најчешће међукоморских и међу преткоморских комуникација).

Прецизна процена степена стенозе и инсуфицијенције валвула, односно величине урођених дефеката, омогућава одлуку о потреби оперативног лечења која се у овим случајевима индикује искључиво на основу ултразвучног налаза, без потребе за додатним прегледима.

Када се ради ултразвук срца

Лекар специјалиста може да процени да је потребно да се уради ултразвук уколико се код пацијента јавља нека од индикација:

  • висок притисак (хипертензија) и/или повећане масноће у крви
  • повишен ниво шећера у крви 
  • замарање
  • напади лупања срца, стезање или болови иза грудне кост
  • ангина пекторис
  • акутни инфаркт миокарда
  • шум на срцу
  • интервенције на коронарним крвним судовима

Препоручује и као контролни преглед код особа без симптома.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *