Ћирилица      Latinica      English 
     Kardiotonus           Pojmovnik           Doktori           Cenovnik           Kontakt             ZAKAZIVANJE       

POJMOVNIK:

PREGLED INTERNISTE KARDIOLOGA SA EKG-om
Peregled interniste kardiologa sa elektrokardiogramom, sastoji se od uzimanje anamneze odnosno istorije bolesti, fizikalnog pregleda, snimanja i tumačenja elektrokardiograma, tumačenja laboratorijskih nalaza, tumačenja radiografije srca i pluća kao i propisivanje odgovarajuće terapije.

PREGLED INTERNISTE ENDOKRINOLOGA
Peregled interniste endokrinologa, sastoji se od uzimanje anamneze odnosno istorije bolesti, fizikalnog pregleda, tumačenja laboratorijskih nalaza, i propisivanja odgovarajuće endokrinološke terapije.

ULTRAZVUČNI PREGLED SRCA - EHOKARDIOGRAFIJA
Ehokardiografija predstavlja visokspecijalizovanu dijagnostičku metodu u okviru kardiologije kojom se primenom ultrazvuka, vizuelizuje (postaju vidljivi i dostupni opisivanju i tumačenju) srčani mišić (miokard), sa valvularnim aparatom (četiri srčana zalistka), te veliki krvni sudovi koji usmeravaju tok krvi u i izvan srca. Na ovaj način u rukama iskusnog lekara-ehokardiografera moguće je opisati promene u dimenzijama srčanih šupljina i velikih krvnih sudova, kao i postojanje zona slabije ishranjenosti srčanog mišića (hipokineza) ili ožiljaka kao posledice predhodnih infarkta miokarda. Prepoznavanje zona hipokinezije predstavlja direktnu indikaciju za upućivanje pacijenta na koronarografiju-invazivnu dijagnostiku i kasnije rešavanje postojećih suženja na krvnim sudovima koji ishranjuju srčani mišić (koronarni krvni sudovi) putem balon dilatacije sa stavljanjem stentova ili bajpas hirurgijom. Ehokardiografijom se uspešno prepoznaje i eventualno propuštanje srčanih zalistka(insuficijencija) ili njihovo neadekvatno otvaranje usled suženja (stenoza), te postojanje urođenih defekata na strukturuma srca (najčešće međukomorskih i među pretkomorskih komunikacija). Precizna procena stepena stenoze i insuficijencije valvula,odnosno veličine urođenih defekata, omogućava odluku o potrebi operativnog lečenja koja se u ovim slučajevima indikuje isključivo na osnovu ultrazvučnog nalaza, bez potrebe za dodatnim pregledima.

ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITINE ŽLEZDE
Ultrazvučni pregled štitine žlezde predstavlja visokspecijalizovanu dijagnostičku metodu u okviru endokrinologije kojom se zahvaljujući ultrazvučnom aparatu, vizuelizuju struktura i veličina štitine žlezde i okolnih struktura i definiše njen normlani (fiziološki) ili patološki status.

HOLTER EKG-a
Holter EKG-a predstvalja aparat kojim je moguće jednodnevno ili višednevno neprestano (kontinuirano) beleženje elktrične aktivnosti srca i prepoznavanje niza različitih pormećaja srčanog ritma (aritmija) odnosno sporovođenja ili izostanka srčanih impulsa. Ovaj moćni dijagnostički aparat omogućava adekvatnu i preciznu dijagnostiku svih vrsta srčanih aritmija na osnovu čega se postavlja indikacija za potrebu ugrađivanja stalnog veštačkog vodiča srčanog ritma (pacemaker) ili upućivanja pacijenta na bolničko elektrofiziološko ispitivanje radi rešavanja kompleksnih aritmija.

24 časovni HOLTER arterijskog krvnog pritiska
Ovaj aparat omogućava jednodnevno praćenje (merenje) vrednosti arterijskog krvnog pritiska u predhodno zadatim intervalima (najčešće na 15 minuta u budnom stanju i na 30 minuta u toku sna) pri čemu se od pacijenta traži da utoku nošenja Holtera obavlja svoje uobičajene aktivnosti. Na ovaj način dobija se adekvatna analiza varijacija krvnog pritiska u toku dana, procena rizika od neželjenih događaja (kao što je recimo šlog) i određivanje efikasne antihipertenzivne terapije koja će kontinuirano održavati krvni pritisak u željenim vrednostima.

COLOR DOPPLER arterijskih i venskih krvnih sudova
COLOR DOPPLER arterijskih i venskih krvnih sudova predstavlja visokspecijalizovanu dijagnostičku metodu kojom se primenom ultrazvuka, vizuelizuje (postaju vidljivi i dostupni opisivanju i tumačenju) arterijski i venski krvni sudovi ekstremiteta, vrata kao i veći krvni suodvi trupa kao što su grudna i trbušna aorta i njihove veće grane. Na ovaj način u rukama iskusnog lekara-angiologa moguće je opisati promene u dimenzijama i prohodnosti krvnih sudova (suženja ili potpuna zapušenja), rizik od mogućeg nastanka tromba i posledičnog infarkta u zonoma koje ovi krvni sudovi ishranjuju (kao što je infarkt mozga) te postaviti indikaciju za upućivanje na eventualno operativno lečenje kod vaskularnog hirurga.


PREGLED PULMOLOGA

Pregled pulmologa obuhvata klinički pregled od strane doktor specijalista interne medicine, pulmologa. Pregled je potpuno bezbolan I počinje razgovorom sa pacijentom. Trajanje pregleda je u proseku 20-30 minuta, a po potrebi i duže.


Pregled obuhvata:

 • Anamnezu - razgovor sa pacijentom o sadašnjim tegobama,
 • Ličnu anemnezu - druga obolјenja (ukoliko ih ima), prethodnim operacijama i bolničkim lečenjima,
 • Porodičnu anemnezu - bolestima u porodici,
 • Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji)
 • Fizikalni pregled (inspekciju–posmatranje, palpaciju - opipavanje i auskultaciju (slušanje). Auskultacija-slušanje rada pluća (i srca) se obavlјa uz pomoć instrumenta koji se zove stetoskop. Auskultacija je jedan od najznačajnijih delova pregleda interniste pulmologa, jer predstavlјa način na koji se može postaviti sumnja na postojanje različitih bolesti pluća.
 • Spirometrija je jednostavan, brz i bezbolan test kojim meri zapremina (volumen) vazduha koju ispitanik može da izduva iz pluća i predstavlјa test koji se najčešće koristi za ispitivanje disajne funkcije)
 • Savet i preporuku za dalјe lečenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (spirometrija, rentgensko snimanje, skenersko snimanje….)

Ukoliko imate neku od sledećih tegoba može postojati potreba da obavite pregled kod interniste pulmologa:

 • kašalј (bilo suv ili produktivan)
 • nedostatak vazduha
 • gušenje
 • sviranje u grudima
 • bolove ili stezanje u grudima
 • zamaranje…
     © 2014 Kardiotonus - specijalistička internistička ordinacija