Ћирилица      Latinica      English 
     Кардиотонус           Појмовник           Доктори           Ценовник           Контакт             ЗАКАЗИВАЊЕ       

ПОЈМОВНИК:

ПРЕГЛЕД ИНТЕРНИСТЕ КАРДИОЛОГА СА ЕКГ-ом
Переглед интернисте кардиолога са електрокардиограмом, састоји се од узимање анамнезе односно историје болести, физикалног прегледа, снимања и тумачења електрокардиограма, тумачења лабораторијских налаза, тумачења радиографије срца и плућа као и прописивање одговарајуће терапије.

ПРЕГЛЕД ИНТЕРНИСТЕ ЕНДОКРИНОЛОГА
Переглед интернисте ендокринолога, састоји се од узимање анамнезе односно историје болести, физикалног прегледа, тумачења лабораторијских налаза, и прописивања одговарајуће ендокринолошке терапије.

УЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕД СРЦА - ЕХОКАРДИОГРАФИЈА
Ехокардиографија представља високспецијализовану дијагностичку методу у оквиру кардиологије којом се применом ултразвука, визуелизује (постају видљиви и доступни описивању и тумачењу) срчани мишић (миокард), са валвуларним апаратом (четири срчана залистка), те велики крвни судови који усмеравају ток крви у и изван срца. На овај начин у рукама искусног лекара-ехокардиографера могуће је описати промене у димензијама срчаних шупљина и великих крвних судова, као и постојање зона слабије исхрањености срчаног мишића (хипокинеза) или ожиљака као последице предходних инфаркта миокарда. Препознавање зона хипокинезије представља директну индикацију за упућивање пацијента на коронарографију-инвазивну дијагностику и касније решавање постојећих сужења на крвним судовима који исхрањују срчани мишић (коронарни крвни судови) путем балон дилатације са стављањем стентова или бајпас хирургијом. Ехокардиографијом се успешно препознаје и евентуално пропуштање срчаних залистка(инсуфицијенција) или њихово неадекватно отварање услед сужења (стеноза), те постојање урођених дефеката на структурума срца (најчешће међукоморских и међу преткоморских комуникација). Прецизна процена степена стенозе и инсуфицијенције валвула,односно величине урођених дефеката, омогућава одлуку о потреби оперативног лечења која се у овим случајевима индикује искључиво на основу ултразвучног налаза, без потребе за додатним прегледима.

УЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕД ШТИТИНЕ ЖЛЕЗДЕ
Ултразвучни преглед штитине жлезде представља високспецијализовану дијагностичку методу у оквиру ендокринологије којом се захваљујући ултразвучном апарату, визуелизују структура и величина штитине жлезде и околних структура и дефинише њен нормлани (физиолошки) или патолошки статус.

ХОЛТЕР ЕКГ-а
Холтер ЕКГ-а предстваља апарат којим је могуће једнодневно или вишедневно непрестано (континуирано) бележење елктричне активности срца и препознавање низа различитих пормећаја срчаног ритма (аритмија) односно споровођења или изостанка срчаних импулса. Овај моћни дијагностички апарат омогућава адекватну и прецизну дијагностику свих врста срчаних аритмија на основу чега се поставља индикација за потребу уграђивања сталног вештачког водича срчаног ритма (pacemaker) или упућивања пацијента на болничко електрофизиолошко испитивање ради решавања комплексних аритмија.

24 часовни ХОЛТЕР артеријског крвног притиска
Овај апарат омогућава једнодневно праћење (мерење) вредности артеријског крвног притиска у предходно задатим интервалима (најчешће на 15 минута у будном стању и на 30 минута у току сна) при чему се од пацијента тражи да утоку ношења Холтера обавља своје уобичајене активности. На овај начин добија се адекватна анализа варијација крвног притиска у току дана, процена ризика од нежељених догађаја (као што је рецимо шлог) и одређивање ефикасне антихипертензивне терапије која ће континуирано одржавати крвни притисак у жељеним вредностима.

COLOR DOPPLER артеријских и венских крвних судова
COLOR DOPPLER артеријских и венских крвних судова представља високспецијализовану дијагностичку методу којом се применом ултразвука, визуелизује (постају видљиви и доступни описивању и тумачењу) артеријски и венски крвни судови екстремитета, врата као и већи крвни суодви трупа као што су грудна и трбушна аорта и њихове веће гране. На овај начин у рукама искусног лекара-ангиолога могуће је описати промене у димензијама и проходности крвних судова (сужења или потпуна запушења), ризик од могућег настанка тромба и последичног инфаркта у зонома које ови крвни судови исхрањују (као што је инфаркт мозга) те поставити индикацију за упућивање на евентуално оперативно лечење код васкуларног хирурга.


ПРЕГЛЕД ПУЛМОЛОГА

Преглед пулмолога обухвата клинички преглед од стране доктор специјалиста интерне медицине, пулмолога. Преглед је потпуно безболан И почиње разговором са пацијентом. Трајање прегледа је у просеку 20-30 минута, а по потреби и дуже.


Преглед обухвата:

 • Анамнезу - разговор са пацијентом о садашњим тегобама,
 • Личну анемнезу - друга обољења (уколико их има), претходним операцијама и болничким лечењима,
 • Породичну анемнезу - болестима у породици,
 • Увид у претходну медицинску документацију (ако постоји)
 • Физикални преглед (инспекцију–посматрање, палпацију - опипавање и аускултацију (слушање). Аускултација-слушање рада плућа (и срца) се обавља уз помоћ инструмента који се зове стетоскоп. Аускултација је један од најзначајнијих делова прегледа интернисте пулмолога, јер представља начин на који се може поставити сумња на постојање различитих болести плућа.
 • Спирометрија је једноставан, брз и безболан тест којим мери запремина (волумен) ваздуха коју испитаник може да издува из плућа и представља тест који се најчешће користи за испитивање дисајне функције)
 • Савет и препоруку за даље лечење (уколико постоји потреба) и предлог о евентуалној додатној дијагностици (спирометрија, рентгенско снимање, скенерско снимање….)

Уколико имате неку од следећих тегоба може постојати потреба да обавите преглед код интернисте пулмолога:

 • кашаљ (било сув или продуктиван)
 • недостатак ваздуха
 • гушење
 • свирање у грудима
 • болове или стезање у грудима
 • замарање…
     © 2014 Кардиотонус - специјалистичка интернистичка ординација